HISTORIE

onzedirigentDestijds nam ik het "stokje"over van Jan Workel en nu in ons jubileumjaar dirigeer ik bijna 35 jaar dit koor. Ik heb in die jaren veel zangers en zangeressen wekelijks mogen ontmoeten om samen aan een viering of aan een concert te werken. Als wij, buiten onze huidige leden om, al de oud-leden weer bij elkaar konden krijgen dan zou naar mijn mening "de Krol"te klein worden. Destijds waren het nog de "beat" missen die in elkaar werd gezet door de Liturgische. werkgroepen, want buiten het zingen was ook dat, het in elkaar zetten, een hele klus. Er werd toen veel 3 stemmige liedjes gezongen en er waren toen drie groepen. De Sopranen, de Alten en de Mannen. Ik weet nog wel toen ik begon dat ik veel te horen kreeg "zo hebben we het nog nooit gezongen!" of "veel te hoog, we zongen het lager". Daar lag voor mij een opgave waaraan ik hard moest werken. In 1977 ging ik op 2,5 jarige cursus voor Dirigentopleiding. Werd gehouden in de Zwanenhof Amt Delden en behaalde daar mijn diploma.

MUZIKAAL

Mijn muzikale opvatting had ik al vanaf mijn prille jeugd. Luisterde vanaf mijn 6e jaar al veel naar Klassiek en toentertijd moderne muziek en Jazz. Vanaf 1964 speelde ik klarinet bij Muz.ver. St.Caecilia. Muziek was en is tot vandaag nog heel belangrijk voor mij. Ontwikkel nog steeds en verdiep mij in nieuwe instrumenten. Speel op fluit, saxofoon en chromatisch mondorgel en voor kort kocht ik mij een nieuwe klarinet. Verder ben ik al heel vroeg begonnen met Cubase. Een computerprogramma om muziekstukken in te voeren en deze te laten horen. De laatste jaren gaat dit met het programma SIBELIUS. Ook zo'n program waarin het ook mogelijk is de stukken afzonderlijk af te printen en het in MIDI(.mid) aan de zangers(essen) en Combo per email aan te leveren. Voor enkele jaren had een handjevol leden een emailadres en konden ze de stukken afluisteren. Momenteel bijna iedereen. Een fantastische media voor onze leden. Voor mij vraagt het veel meer werk. Het invoeren van een stuk vergt al gauw 6 uur. Het is wel de moeite waard en het studeert lekker in. Het stuk wordt begrijpelijker en de repetities niet saai door lange instudeertijden die er vroeger waren. Ook voor nieuw-leden is het nu makkelijk de stukken per stemsoort uit te draaien. Buiten Jokoenda om ben ik in 1997 gestart met de groep Allure. Dit om ook mijn "muzikaal ei" kwijt te kunnen. Ik vind het zelf ook fijn om te zingen en muziek te maken en mij is geleerd dat de dirigent niet mee moet zingen. Dus Allure. Ik vind het dan soms reuze fijn om samen met Jokoenda en Allure een concert te verzorgen. Dat geeft een Kick.

TOEKOMST

Samen met mijn vrouw Annie drijven wij sinds 1997 een VOF Administratiekantoor dat mij, door drukke werkzaamheden, deed besluiten met Jokoenda te stoppen. Wel op voorwaarde dat er een nieuwe dirigent zou aanmelden. Dat liep op niets uit en mij werd nadrukkelijk gevraagd om toch te blijven. Ik stelde daaraan enkele voorwaarden o.a. geen organisatorische werkzaamheden. Alleen muzikale taken en werken aan hogere muzikale graad bij Jokoenda. Er moest muzikaal gewerkt worden. Toch ben ik blij dat ik ben gebleven want het muzikaal niveau van Jokoenda is zeker gegroeid. Ook dank zij het fantastisch combo waarmee ik graag speel en werk geeft Jokoenda mij weer een gevoel van een langdurige samenwerking. Ik hoop dan ook in gezondheid nog lange jaren bij Jokoenda verbonden te zijn.

Wie zijn er online (frontpage)

We hebben 2 gasten online